TunnelBear ekibi olarak Türkiye’deki çalışmalarımızla gurur duyuyoruz ve İnternet’in, herkes gizli olarak ve sansürsüz şekilde dolaşabildiğinde daha iyi bir yer olduğuna olan inancımızı desteklememize fırsat verdiği için çok gururluyuz. Ayrıca, Twitter’da, Facebook’ta ve Email üzerinden bize teşekkürlerini gönderen binlerce kişiye de içtenlikle teşekkür etmek istiyoruz.

TunnelBear’in Türkiye ile ilişkisi yaklaşık bir yıl önce Gezi parkı eylemleri sırasında başladı.
Türkiye’de Twitter’a erişim engellendiğinde, TunnelBear’ı indirenlerin sayısında büyük artış gördük ve TunnelBear’dan destek isteyen yüzlerce email aldık. Türkiye’den gelen insanlara sınırsız veri kotası ile ağımıza tamamen ücretsiz erişim sağlayabilecekleri bir düzenleme sunmak için o gün sabaha kadar çalıştık. Barışçıl öğrenci eylemlerinin demokratik bir hükümet tarafından sansürlenmesinin adaletsizliği ile empati kurarak, yardım etmek için elimizden gelen her şeyi yapmak istedik.

Kanada merkezli küçük bir şirket olarak, TunnelBear daha önce hiç böyle bir şey yapmamıştı. Yüz bin eylemci TunnelBear’ı indirdi ve ardından, bir gün sonra Twitter engeli ortadan kalktı. Küçük şirketimizin, birkaç günlüğüne de olsa, dünyanın diğer ucundaki bir sansüre karşı çıkmaya yardımcı olabilmesi bizi büyüledi.

Daha yakın zamanda Başbakan Erdoğan Twitter ve YouTube’u engellemeye başladığında, TunnelBear ekibi hizmetlerini ücretsiz sunarak yeniden harekete geçti. Bu sefer talep karşısında ekibimiz şaşkınlığa uğradı; günler boyunca yüzbinlerce Türk kullanıcıyı ağımızda ağırladık. Yeni Türk kullanıcıların sisteme getirdiği aşırı yükü karşılamak amacıyla TunnelBear ağımızın tamamını %500 genişletmek için günler, geceler ve haftasonları boyunca çalıştık.

Bazı web sitelerinin hala engelli olması ve DNS yönlendirmesi yapıldığına dair deliller bulunması nedeniyle, TunnelBear’ın sansürü önlemede ve Türk vatandaşlarının mahremini korumada hala önemli bir rol oynadığını düşünüyoruz. Bununla birlikte, Türk kullanıcıların TunnelBear’a akın etmeye devam etmesi nedeniyle, Türkiye’ye yardımcı olan ve aynı zamanda TunnelBear için uzun vadede sürdürülebilir olan bir hizmet sunmak, şirketimiz için giderek daha önemli hale gelmektedir. Tahmin edebileceğiniz gibi, yüzbinlerce Türk kullanıcının bandwidth maliyeti oldukça yüksektir.